Despre automotivare I

Exista asa ceva ca liberul arbitru? Multi spun ca nu. De ce? Pentru ca suntem conditionati imediat dupa momentul nasterii. Maturitatea creeaza doar iluzia liberei alegeri pentru ca mintea noastra a devenit mult prea „stufoasa” ca sa mai vedem ceva foarte clar.

Atunci cum alegem ceea ce facem? Dintre cei care au studiat multi ani problema aceasta au venit cu un raspuns: Noi doar satisfacem niste nevoi. Iata 6 mari categorii de nevoi:

De ce ne blocam si nu mai ajungem sa ne antrenam dupa un timp? Probabil ca in acel moment nevoile noastre sunt plasate in alte aspecte ale vietii noastre de zi cu zi. Daca identificam nevoile si le integram in modalitatea de antrenare avem mari sanse sa reluam programul de miscare. Mai concret, daca suntem centrate mai mult pe nevoia de contributie la bunastarea si sanatatea familiei noastre si consideram ca mersul la sala ar fi un gest prea egoist, putem planifica un program de miscare impreuna cu copilul sau jumatea noastra: excursie cu bicicletele, un curs de dans la care pot participa si ei, etc.

Dar ce se intampla cand siguranta zilei de maine este pusa greu la incercare?

Cum sa ne mai gandim si la antrenament !? Bineinteles ca daca e ceva de facut in privinta eliminarii amenitarii care planeaza asupra capului, acest lucru este prioritar. Insa, nu ar trebui sa ne luam duse de val prea mult. Ce e urgent cu adevarat nu coincide intotdeauna cu ce se infiripa uneori in capul nostru. Dimensiunea dezastrului se prea poate sa fie mai catastrofala in mintea noastra si cu timpul putem crea un tipar pe care il proiectam si in cele mai inofensive situatii. Astfel, tot ce se va intampla in viata noastra poate deveni o sursa de stres si in final ne va conduce la epuizare. La revedere miscare, bine ai venit canapea!

Concluzie: primul pas in automotivare este sa identifici care sunt nevoile cele mai importante pentru tine. In articolul urmator voi dezbate subiectul din perspectiva biologica. Ce se intampla in corpul nostru cand suntem motivate si ce putem face sa simulam aceasta stare.

Surse: Why you’re stuck? de Derek Doepker

Surse foto: https://kennethmarkhoover.me/tag/books/; https://pinoywealthonline.com/how-to-reduce-and-manage-stress